Drewniany stół to wspaniały i niezwykle elegancki element wyposażenia. Ze względu na rodzaj zastosowanego materiału prezentuje się bardzo luksusowo i dostojnie. Do tego na długo zachowa swój wygląd. Aby jednak tak się stało, należy odpowiednio dbać o blat.
Co prawda, producent stołów drewnianych zawsze zabezpiecza takie meble specjalnym lakierem, jednak to nie wystarczy. Należy jeszcze wiedzieć, jak pielęgnować je na co dzień. Dziś skupię się właśnie na tym temacie. Zapraszam do lektury!
Drewno i woda? Unikaj tego połączenia jak ognia!
Podczas codziennego sprzątania większość elementów wyposażenia zapewne czyścisz wodą. W przypadku stołu drewnianego lepiej jednak unikać jej nadmiaru. Ciecz może bowiem źle wpłynąć na strukturę drewna. Pod wpływem wody mebel może zacząć puchnąć i nieestetycznie się wybrzuszać. Oczywiście mówię tutaj o nadmiarze, a nie tylko kilku kropelkach. Do tego wszelkie płyny mogą odbarwić drewno. Usunięcie takiej skazy będzie niezwykle trudne, a niekiedy niemożliwe.
Pamiętaj zatem, aby podczas czyszczenia używać jedynie bardzo delikatnie zwilżonej miękkiej ściereczki. Gdy coś wyleje się natomiast na Twój drewniany stół, działaj najszybciej, jak możesz. Usuń rozlaną ciecz najlepiej chłonnymi ręcznikami papierowymi.
Stopień wilgotności w pomieszczeniu ma ogromne znaczenie
Co ciekawe, drewno nie lubi dużej wilgoci nie tylko podczas czyszczenia. Równie ważny będzie jej stopień w pomieszczeniu. Zaleca się więc kontrolować ten wskaźnik regularnie. W pomieszczeniu, w którym znajduje się drewniany stół, wilgotność nie powinna być większa niż 70%. Nie można jednak też zbyt mocno wysuszyć wnętrza. Gdy wskaźnik ten spadnie poniżej 45%, materiał może z kolei zacząć pękać.
Zainwestuj więc w urządzenie do pomiaru wilgoci w pomieszczeniu i regularnie sprawdzaj jej wartość. Do tego staraj się, by jadalnia czy salon się nie przegrzewały. 30 stopni Celsjusza to już naprawdę wysoka temperatura, która może szkodzić drewnianym elementom wyposażenia.
Unikaj produktów, które mogą zabarwić stół drewniany
Mówiłam już, że stół drewniany dość łatwo odbarwić poprzez nadmiar wody. Podobnie będzie jednak z innymi napojami oraz produktami spożywczymi. Sok z buraka, kawa czy wino to ciecze, które bardzo szybko wnikają w jego strukturę. W razie ich rozlania na blat ponownie działaj szybko. Im prędzej usuniesz zabrudzenie, tym większa szansa na to, że zrobisz to skutecznie.
Zawsze używaj podkładek pod naczynia
W przypadku stołów drewnianych szczególnie zaleca się stosowanie podkładek pod talerze oraz kubki. Dlaczego? Przede wszystkim zmniejszasz wtedy ryzyko wystąpienia ciężkich do usunięcia zabrudzeń. Przy okazji ochronisz mebel przed ewentualnym bliskim kontaktem z dużą ilością rozlanej cieczy. To jednak jeszcze nie wszystko!
Nie zaleca się bowiem kłaść bezpośrednio na drewniany blat ciepłych napojów czy dań. Wysoka temperatura może uszkodzić jego strukturę oraz spowodować pojawienie się nieestetycznych plam. Staraj się więc zawsze mieć odpowiednią ilość podkładek i używać ich każdego dnia.
Nie kładź stołu drewnianego w pobliżu źródeł ciepła
Drewniany stół bardzo nie lubi ciepła, co już kilkakrotnie wspominałam. Z tego powodu staraj się nie kłaść go w pobliżu jego źródeł. Mowa tutaj o kaloryferach, nawiewach czy kominkach. Materiał może wtedy zacząć się niszczyć, a w skrajnych przypadkach może dojść nawet do jego zajęcia się ogniem. Dokładnie przemyśl więc, gdzie umieścisz swój stół.
W przypadku ogrzewania podłogowego również warto zachować pewną rozwagę. Nie zaleca się bowiem, aby taki mebel stał bezpośrednio na podgrzewanej posadzce. Podłóż pod niego dywan lub chociaż filcowe podkładki. Wtedy stół nie będzie bezpośrednio narażony na wysoką temperaturę.
Stosuj specjalne środki do czyszczenia drewna
Do czyszczenia drewnianego stołu należy zawsze używać odpowiednich preparatów. Najlepiej udaj się do sklepu po spray lub środek przeznaczony do tego rodzaju materiału. W przypadku modelu woskowanego dobrze, by w składzie takiego specyfiku znalazł się np. wosk pszczeli. Ten dodatkowo zabezpieczy stół przed zniszczeniem.
Gdy nie masz pod ręką profesjonalnego środka czyszczącego, działaj bardzo małą ilością wody. Do pielęgnacji stołu drewnianego nigdy nie stosuj silnych preparatów chemicznych. Te mogą uszkodzić jego strukturę oraz spowodować wystąpienie przebarwień.
Jeśli chodzi o czyścik, najlepiej sprawdzi się miękka ściereczka bawełniana lub wykonana z mikrofibry. Nie będzie zostawiać włókien i skutecznie usunie z blatu wszelkie zabrudzenia oraz kurz. Szorstkie gąbki są odradzane, ponieważ możesz w ten sposób nieestetycznie zarysować całą powierzchnię mebla.
Pamiętaj o konserwacji swojego stołu
Na koniec zostawiłam najważniejszy punkt – regularną konserwację drewnianego stołu. Taką czynność należy przeprowadzać mniej więcej raz na pół roku. Dzięki temu mebel na dłużej zachowa swoją jakość oraz idealny wygląd. Jak jednak podejść do tego zadania? W pierwszej kolejności musisz wiedzieć, czy Twój stół jest lakierowany, olejowany czy woskowany.
W przypadku tego pierwszego rodzaju wykończenia najlepiej delikatnie usunąć resztki starego lakieru i na nowo pokryć całość odpowiednim preparatem. Oczywiście wymaga to nieco zachodu, dlatego możesz wspomóc się wizytą u specjalisty.
Stoły drewniane olejowane są nieco łatwiejsze w konserwacji. Wystarczy pokryć je niewielką ilością naturalnego oleju i tak naprawdę gotowe. Podobnie będzie przy modelach woskowanych, jednak wtedy musisz użyć, jak sama nazwa wskazuje, wosku.
Wiem, że pielęgnacja drewnianego stołu nie jest łatwa. Szybko jednak wpoisz sobie wszystkie dobre nawyki. Drewno odpłaci Ci za to cudownym wyglądem i idealną jakością przez lata!